'Meer aandacht en bewustwording voor dierenmishandeling', het eerste lustrum van het LED
14 November 2022 08:16Dierenmishandeling in Nederland komt heel veel voor. Schattingen gaan richting de honderdduizend gevallen per jaar. Het gaat dan om bijvoorbeeld botbreuken, inwendige bloedingen en hoofdtrauma’s. Om dit te voorkomen en dierenmishandeling duurzaam tegen te gaan is samen met het Nationaal Forensisch Instituut en Bureau Beke, het “Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling” (LED), opgericht.
Het LED is mede mogelijk gemaakt met de steun van Vrienden Diergeneeskunde en dankzij de betrokkenheid en bijdragen van de partners en donateurs. Op 16 november viert het LED het eerste lustrum. Een moment voor een oproep naar dierenartsen, neem dierenmishandeling serieus en meld het. ‘Dierenmishandeling is vaak of een voorbode of een teken aan de wand dat geweld vaker voorkomt. Wat als die persoon die met een mishandeld dier bij de dierenarts komt, thuis ook te maken krijgt met huiselijk geweld? Door het niet te melden, mis je de kans om meer te kunnen betekenen dan voor het dier alleen.’ vertelt GZ-psycholoog en coördinator bij het LED Nienke Endenburg.
Tijdens het lustrum is er zeker ook wat te vieren, vindt Endenburg. ‘Er is op de universiteit nu meer aandacht voor dit onderwerp. Sinds 2015 is er een keuzevak Forensische Diergeneeskunde waar we de eerste jaren slechts enkele studenten hadden. Tegenwoordig moet je als student nu vaak meedoen met een loting om het te kunnen volgen. Dit laat zien dat er bij dierenartsen meer bewustwording is over dierenmishandeling. Dat is nodig om in de toekomst dierenmishandeling meer en beter te kunnen aanpakken en dat vind ik absoluut winst.’
Lees het artikel 'Neem dierenmishandeling serieus en meld het' op de website van de Universiteit Utrecht. Wij willen onze partners en donateurs bedanken voor de genereuze steun aan het LED. Samen maken we het verschil en werken we aan het voorkomen van geweld tegen dieren!