Oproep voor eigenaren van honden uit Zuid-Europa
04 June 2021 11:19In het onderzoeksproject “Buitenlandse Hondenziektes” zijn we op zoek naar infectieziekten (Leishmaniasis, Ehrlichiosis en hartworm) die in Zuid-Europa bij de hond voorkomen. Wanneer ze niet tijdig behandeld worden veroorzaken ze ernstige ziekte en zelfs sterfte.
De deelnemende honden zijn zwerf- en asielhonden die in Nederland geïmporteerd worden. Het doel van het project is om vast te stellen wat het risico op besmetting met deze ziektes is en het optimale tijdstip om deze besmetting vast te stellen. Inmiddels loopt het project naar het voorkomen van de parasieten Leishmania, Ehrlichia en hartworm onder recent geïmporteerde al enige tijd. Al veel honden hebben deelgenomen, klein en groot, jong en oud.
Oproep voor eigenaren van honden uit Zuid-Europa
In Zuid-Europese landen kunnen honden besmet worden met de parasieten Leishmania, Ehrlichia en hartworm. Deze parasieten kunnen ernstige ziektes veroorzaken. De ziekteverschijnselen openbaren zich pas maanden tot soms jaren na infectie. Met het gevolg dat een eenmalige test voorafgaand aan het vertrek naar Nederland niet volstaat om zeker te weten dat de hond in Nederland niet alsnog ziek wordt. De afdeling Infectieziektes van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren onderzoekt hoeveel honden die afkomstig zijn uit Zuid-Europa positief testen op antistoffen tegen deze ziektes gedurende hun eerste negen maanden in Nederland.
Is jouw hond ouder dan zeven maanden, afkomstig uit Zuid-Europa, nog niet langer dan zes weken in Nederland, en wil je bijdragen aan een betere gezondheid en welzijn van deze groep honden? Dan kan je deelnemen! De uitkomsten van het onderzoek dragen bij aan het opstellen van een diagnostisch advies, wat de sleutel is tot een tijdige en dus succesvolle behandeling.
De hond wordt tweemaal onderzocht bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. De eerste keer binnen zes weken na de aankomst in Nederland, de tweede keer negen maanden later. Het onderzoek van de honden bestaat uit een vraaggesprek, een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. Aan het onderzoek zijn voor de eigenaar geen kosten verbonden. Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt dankzij de donateurs en partners van Vrienden Diergeneeskunde.
Wil jij samen met je hond een bijdrage leveren aan het onderzoek?