Verdienen ‘plaagdieren’ niet ook een verantwoorde omgang?

van totaal € 5.000 (17%)

 

Hallo, wat leuk dat je op mijn pagina komt kijken!  

De ene rat is de andere niet


Discussies en zorgen over de omgang met dieren en dierenwelzijn gaan vaak over gehouden dieren, zoals landbouwhuisdieren, gezelschapsdieren en proefdieren. Echter zijn er ook veel in het wild levende dieren, waar we als mensen interactie mee hebben. Overal ter wereld worden grote aantallen ratten en muizen gedood omdat ze worden beschouwd als ‘plaagdier’. Maar is dat terecht?  

Welzijn van 'plaagdieren' is een blinde vlek


Uit eerder onderzoek dat ik bij CenSAS deed blijkt dat het welzijn van ratten en muizen in dierplaagbeheersing onderbelicht blijft - terwijl het welzijn van ratten en muizen die bijvoorbeeld als proefdier worden gebruikt wettelijk streng is beschermd!

Het gevolg is dat mensen met wilde ratten en muizen kunnen doen wat ze willen - terwijl zij net zoveel pijn en leed kunnen ervaren als gehouden ratten en muizen.

Een plan voor verantwoord omgaan met ratten en muizen


Samen met onderzoekers, dierplaagbeheersers en -adviseurs, dierenbeschermers, overheden en vertegenwoordigers van de levensmiddelenhandel en agrarische sector, werk ik aan een plan voor een verantwoorde omgang met ratten en muizen in dierplagen. Het negatieve imago dat deze dieren hebben, moet geen reden zijn om dieronvriendelijk met ze om te gaan.  

Vind jij dat ook? Doneer dan aan dit project en draag bij aan een diervriendelijkere omgang met ‘plaagdieren’! 

Met een diervriendelijke groet, 

Maite

P.S. Ken je iemand die dit project net zo belangrijk vindt als jij en ik? Deel dan deze pagina via social media.

 

 

 Wie ik ben

Ik ben Maite van Gerwen en ben projectleider en promovenda bij het Centre for Sustainable Animal Stewardship (CenSAS). Ik heb Dierwetenschappen gestudeerd en ben een echte dierenvriend. Opkomen voor de belangen en het welzijn van dieren is mijn persoonlijke missie.

Mijn ideaal komt voort uit een sterk gevoel van mededogen en rechtvaardigheid. Ik geloof in het goede in iedereen, maar soms doen mensen dingen die niet goed zijn voor dieren. Deze mensen hebben een reden of belang waarom ze doen wat ze doen. Een plaagdierbestrijder doodt bijvoorbeeld dieren omdat hij mensen wil helpen.

Het willen zien en begrijpen van die reden is in mijn ogen de eerste stap om een gesprek te starten over hoe we op een goede manier met dieren kunnen omgaan en samen te komen tot het duurzaam en verantwoord samenleven van mens en dier.

Wil je meer over mij weten? Klik dan hier.

Op basis van eerder onderzoek dat ik bij CenSAS uitvoerde werk ik samen met stakeholders (waaronder onderzoekers, dierplaagbeheersers en -adviseurs, dierenbeschermers, overheden en vertegenwoordigers van de levensmiddelenhandel en agrarische sector) aan een plan om diervriendelijker om te gaan met ratten en muizen in dierplagen. In mij PhD-project werk ik aan een afwegingskader waarmee bepaald kan worden in welke gevallen we ratten en muizen wel of niet mogen doden en op welke manier. 

Het uitgangspunt van een verantwoorde dierplaagbeheersing moet zijn dat we voorkomen dat er overlast ontstaat als gevolg van de aanwezigheid van ratten en muizen. Dit kan door ervoor te zorgen dat dieren op bepaalde plekken geen eten kunnen vinden of zich kunnen voortplanten. Wanneer het voorkomen van overlast niet lukt en er toch dieren aanwezig zijn op plekken waar ze bijvoorbeeld een gevaar vormen voor de volksgezondheid (denk aan een ziekenhuis of opslagplaats van voedsel), kan het nodig zijn om dieren te doden. In die gevallen is het van belang dat dit op de minst dieronvriendelijke manier gebeurt.

Ik wil daarom ook bekijken welke dodingsmethoden wel of niet geschikt zijn. Wellicht is er behoefte aan nieuwe methodes die ervoor zorgen dat dieren snel en pijnloos worden gedood. Om dit alles voor elkaar te krijgen, is zowel bestaande als nieuwe kennis nodig. Ik breng experts op dit gebied samen, zodat beschikbare kennis wordt samengebracht en nieuwe kennis kan worden opgedaan door middel van onderzoek.

Benieuwd naar hoe dierplaagbeheersers denken over de omgang met ratten en muizen? Bekijk dan mijn wetenschappelijk publicatie hierover.