Papegaaien lekker in hun veren

Normal 7393471923205921918cbe069180d1654966749b

Het probleem

Veel papegaaien die als gezelschapsdieren worden gehouden hebben last van gedragsproblemen. Verenplukken is er een van (en treft met name grijze roodstaart papegaaien en kaketoes). Een andere vorm van gedragsprobleem is b.v. stereotype gedrag, waarbij een vogel een ogenschijnlijk nutteloze handeling keer op keer herhaald.

Dit soort gedragsproblemen komt voor omdat de omgeving niet optimaal is afgestemd op wat de papegaai nodig heeft - de papegaai voelt zich als het ware niet helemaal thuis.  

Wat wij willen doen

Wij willen uitzoeken wat papegaaien in hun omgeving nodig hebben en hoe dat verschilt per papegaai. Dit betekent dat wij: 

1. Nieuwe foerageerverrijking willen ontwikkelen die een mentale en fysieke uitdaging biedt voor papegaaien en waardoor ze het natuurlijke gedrag uit het wild kunnen laten zien.  

2. Zogenoemde 'motivatie- en preferentietesten' willen uitvoeren waarbij we papegaaien verschillende typen verrijking aanbieden. Hiermee kunnen we testen hoe gemotiveerd een papegaai is voor elk type/vorm verrijking, en welke eigenschappen van verrijking belangrijk zijn. 

3. De invloed van verschillende soorten verrijking op gedrag en fysiologie (bv stresshormonen) van de vogels willen vaststellen.

4. Gedragstesten willen ontwikkelen en uitvoeren om persoonlijkheidskenmerken van papegaaien in kaart te brengen (écht waar, papegaaien hebben verschillende persoonlijkheden). Dit soort kenmerken van hun persoonlijkheid proberen we dan weer in verband te brengen met wat de vogels leuk vinden of waar ze gestrest van raken.  

5. Enquêtes onder papegaaieneigenaren willen afnemen om te kijken of we verbanden kunnen vinden tussen het gedrag van vogels en hun leefomgeving. 

Het eindresultaat

Zodra wij een aantal risicofactoren op een rij hebben gezet, willen we kijken of we gedragsproblemen (verenplukken) kunnen verminderen als we de risicofactoren elimineren.

Maar uiteindelijk willen we natuurlijk alle nieuwe kennis verspreiden en ons ervoor inzetten dat de omgeving van zo veel mogelijk papegaaien op een manier wordt ingericht, die bij de individuele papegaai past. Zodat hij écht lekker in zijn veren gaat zitten. Dat is immers wat deze intelligente en sociale vogels verdienen!

 

Wat hebben we nodig? 

€25
Extra/nieuw verrijkingsmateriaal om te testen in motivatie- of preferentietesten aanschaffen. 

€100
Extra dataopslag voor opslag videomaterialen.

€200
Vervaardiging van een extra prototype van de nieuwe verrijking.

€500
Huisvesting en verzorging van één papegaai gedurende 1 jaar.

€2.500 
Vervaardiging van een testopzet voor uitvoeren van de motivatiestudies.

€12.500 
Aanschaf van video-analyse apparatuur (software en hardware).

Wie ik ben

Ik ben dr. Yvonne van Zeeland, dierenarts, Europees erkend specialist vogelgeneeskunde en diplomahouder kleine zoogdiergeneeskunde. Daarnaast erkend gedragstherapeut voor papegaaien. Mijn dagelijkse werkzaamheden bestaan uit het doen van onderzoek, geven van onderwijs en behandelen van patiënten (vogels en af en toe ook andere bijzondere dieren). 

Als kind wist ik al dat ik dierenarts wilde worden en heb altijd wel een fascinatie voor vogels gehad. Toen ik klein was heb ik zelfs een keer een stuk van mijn haren afgeknipt omdat de vogels in de tuin dat dan als nestmateriaal konden gebruiken – gek genoeg vond mijn moeder dat een minder goed idee...

Wat ik doe

Uiteindelijk heb ik van deze passie mijn beroep gemaakt en ben ik dierenarts geworden - inclusief specialistentraject richting de vogelgeneeskunde. Gedrag trok mij daarnaast ook altijd en toen de kans zich voordeed om een promotie-onderzoek naar verenplukken te gaan doen hoefde ik niet lang na te denken om daar volmondig ‘ja’ op te zeggen. 

In 2013 ben ik op dit onderzoek gepromoveerd, maar de uitdagingen die dit project biedt en de complexiteit van het probleem maken dat ik hier nog altijd vol passie en bevlogenheid mee bezig ben - en het project zoals op deze pagina's beschreven heel graag tot een succes wil maken! 

Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.