Omarm Olifanten - Ze zullen het niet vergeten.

Acties 👉 Olifantenmarkt in DierenPark Amersfoort, Beeldenverkoop exclusieve Zimbabwaanse kunst, T-shirt ontwerpwedstrijd & Stappenactie "Elke stap telt!"

 

Het herpesvirus; een verschrikkelijke ziekte

 

Het olifantje werd ziek. Alles werd geprobeerd, maar het had geen effect. Binnen 18 uur was er van het 900 kilo wegende sterke, vrolijke dier niets meer over. Ze heeft het niet gered. Het herpesvirus won. Dat geeft een brok in mijn keel.

Op 7 april 2020 verloor Dierenpark Amersfoort de driejarige Yunha. Helaas werd 28 april 2021 een grote vrees werkelijkheid. Haar driejarige halfbroertje Thabo moest worden ingeslapen, omdat het herpesvirus ook van hem de strijd won. 

 
Yunha & Thabo 21 september 2019 

 

De harde feiten

 

Wist je dat...
- Het herpesvirus (EEHV-HD) doodsoorzaak nr. 1 is bij Aziatische olifanten?
- Behandelen van het herpesvirus nauwelijks kans op slagen heeft?
- Het herpesvirus moeilijk te herkennen is?
- Het herpesvirus een serieuze bedreiging voor de soort is?
- Vrienden Diergeneeskunde Universiteit Utrecht de strijd aan gaat tegen het herpesvirus?

Lees hier de uitleg van deze feiten.

 

Zou ík iets kunnen doen?

 

Om hen te steunen heb ik, als vrijwilligster en olifantliefhebster, deze campagne opgestart. Het onderzoek kan doorgaan als er donaties binnen komen om deze strijd voort te zetten. Daar is geld voor nodig. Veel geld. Er is al ruim  225 duizend euro aan donaties opgehaald. Onder andere door bijdrage van het Wildlife Fund van Dierenpark Amersfoort en vanuit de Marjo Hoedemaker Elephant Foundation. Onderdeel daarvan is het bedrag op de teller van Omarm Olifanten, rechtsboven op deze campagne pagina.

Er is naar verwachting van de onderzoekers in totaal zo'n 350.000 euro nodig voor het vervolg. Er kan geen belofte worden gedaan, maar de onderzoekers zetten zich volledig in binnen deze strijd. Ik zal mij inzetten om dit overige bedrag binnen te halen. Hierbij krijg ik alle steun en medewerking van Marjo Hoedemaker (Senior Zoo Advisor - oprichter Marjo Hoedemaker Elephant Foundation) en Inga Wolframm (Hoofd Vrienden Diergeneeskunde Universiteit Utrecht) en Pascaline van der Linden (Communicatie adviseur Vrienden Diergeneeskunde Universiteit Utrecht).

Samen met jou, de rest van Nederland, en wellicht zelfs internationaal, wil ik geld inzamelen voor dit onderzoek.

 

Strijd ook mee!

 

  • Jij kunt een bedrag doneren via de gele knop "DONEER NU".  
  • Jij kunt zelf actie(s) ondernemen, via de gele knop "START ACTIE".
  • Het wordt mogelijk je aan te sluiten bij "Acties" die op deze projectpagina worden ondernomen.
  • Kijk voor meer informatie ook in "Strijd mee!".

Ik ben heel benieuwd naar wat jíj gaat doen voor de olifanten. Hoe groot of hoe klein, het is allemaal heel fijn. Een ieder kan iets betekenen en iedere euro is een stap dichter bij het doel.

 

Volg en deel Omarm Olifanten

 

Ik zou het heel fijn vinden als je de campagne blijft volgen. Dan zul je de aankomende weken, maanden en jaren (?!) op deze campagnepagina de verschillende acties zien verschijnen.

De campagne is ook te volgen op facebook op Omarm Olifanten.

Deel ook alsjeblieft alle informatie van de campagne zoveel mogelijk op social media, met vrienden, familie, kennissen, buren, collega’s, dorps- en stadsgenoten. Zodat de campagne als een olie(fant)vlek over Nederland (en daarbuiten) zal spreiden.

 

Meet & Greet met Marjo Hoedemaker

 

Als lancering van de campagne is er een 1e bijzondere actie geweest. Twee exclusieve Meet & Greet avonden met de grootse olifant- en zookenner Marjo Hoedemaker bij de olifanten in Dierenpark Amersfoort. Dit was ècht iets waar je als olifantliefhebber bij had willen zijn! De Meet & Greet avonden waren een groot succes. Er waren minder donateurs dan gedacht en gehoopt, maar degene die er waren hebben volop genoten van de exclusieve avond vol mooie verhalen en kennis over de grote reuzen. 

 

 

ANBI status Vrienden Diergeneeskunde  

 

Alle geldstromen lopen via het fonds Vrienden Diergeneeskunde Universiteit Utrecht, die een ANBI-status heeft. Elke euro wordt digitaal bijgeteld op de teller op deze campagnepagina. Alles is transparant en voor elke donateur of belangstellende te zien op deze website.

 

Deze ‘kleintjes’ verdienen een grootse toekomst!

 

Wij zijn met z’n allen van groot belang voor deze grote reuzen. Dit prachtige dier mag niet uitgestorven raken. Samen strijden wij tegen het herpesvirus bij de Aziatische olifant. 

Samen zetten we ons in zodat onze (achter)(klein)kinderen in de toekomst ook nog olifanten kunnen zien. In dierenparken, in opvangcentra en in het wild.   

Deze campagne heeft als doel om elke jonge olifant in de wereld een vaccin te kunnen geven. En daar donaties voor op te halen.

Mijn doel is ook om ieder te stimuleren om alle liefde, het enthousiasme, de betrokkenheid om te zetten in actie. Actie voor de olifanten!

Ik wil graag laten zien dat als jij je hard (en je hart) inzet, je een hele hoop kunt bereiken.

Omarm Olifanten
Ze zullen het niet vergeten.


Grote groeten 🐘


Aafke

De campagne is ook te volgen op facebook op Omarm Olifanten. 

 

Waarom deze campagne?

 

De campagne Omarm Olifanten, heb ik - als olifantenliefhebber en voorstander van het feit dat we àlles moeten proberen te doen om de olifant te laten voortbestaan - ontwikkeld.

Het overlijden van Yunha in Dierenpark Amersfoort, de afwachting van het nieuwe kalfje van Indra, het nieuws over de ontwikkeling van het vaccin en alle betrokkenheid op verschillende facebookgroepen en apps met olifantenliefhebbers, gaven mij aanleiding deze campagne op te zetten. Nadat ook Yunha's halfbroertje Thabo overleed aan het virus, maakte mij dit nog strijdbaarder.

 

Liefde omzetten in actie

 

Het leek mij prachtig de aandacht van zoveel olifantliefhebbers om te zetten in een project voor de olifanten, waarna ik contact zocht met de grootse olifant- en zookenner Marjo Hoedemaker (Senior Zoo Advisor).

Toen mijn man, zoontje en ik een beeld van hem kochten sprak hij de woorden; wij zetten ons in zodat de (klein)kinderen van jouw zoontje ook nog olifanten kunnen zien. Dit is mij bijgebleven en hij leek mij de perfecte persoon om samen mee te kijken naar mogelijkheden voor een project rondom het genereren van donaties.

 

 

Vol enthousiasme ging Marjo hierin mee en legde hij voor mij ook contact met de Vrienden Diergeneeskunde Universiteit Utrecht. Inmiddels is een en ander in samenwerking met hem en Inga Wolframm en Pascaline van der Linden (Vrienden Diergeneeskunde) ontwikkeld en zul je de aankomende dagen, weken, maanden, jaren (?!) op deze campagnepagina de verschillende acties zien verschijnen. En samen met een hoop anderen deelnemen en ondersteunen.

 

Vrijwilliger met steun 

 

Binnen de campagne krijg ik alle steun en medewerking van Marjo, Inga en Pascaline. Echter gaat er geen cent van de campagne naar mij.

Ik doe dit als vrijwilliger. Ik doe dit als moeder die graag haar (klein)kind(eren) meeneemt naar een dierenpark of in het wild om een olifant te zien, niet ze ooit aan te hoeven wijzen in een boekje, als uitgestorven soort...

Mijn wens is om met z’n allen te strijden tegen het herpesvirus bij de Aziatische olifant. Deze campagne heeft als doel om elke olifant in de wereld onder de acht jaar een vaccin te kunnen geven. En dus daar donaties voor op te halen. 

Maar mijn doel is ook om ieder te stimuleren om alle liefde, het enthousiasme, de betrokkenheid om te zetten in actie. Actie voor de olifanten!

Op 12 november 2020 kwam het blijde nieuws dat er weer een klein kalfje in de olifantenfamilie geboren is: Yindi. Een naam die ook wel staat voor "zon", "licht" en "zilver meisje". Laten we hopen dat de komst van Yindi de start van een lichte(re), positieve periode zal zijn! Haar geboorte geeft mij ook weer extra veel reden en zin om door te pakken met de campagne van Omarm Olifanten. Dit 'kleine' hummeltje moet natuurlijk de kans krijgen op te groeien tot net zo'n mooie, grote dame als War War, Indra en Kina. Gelukkig heeft ze ruim vijf maanden heerlijke boevenstreken uit kunnen halen met haar grote broer Thabo, tot ook hij helaas de strijd tegen het virus verloor. Laten we ons samen inzetten zodat Yindi dit lot bespaart zal blijven.

Ik wil graag laten zien dat als jij je hard (en je hart) inzet, je een hele hoop kunt bereiken.

In het verleden nam ik deel aan een hoop projecten voor goede doelen, dus ik wéét dat het kan.

Strijd jij ook mee?!

Omarm Olifanten
Ze zullen het niet vergeten.


Grote groeten 🐘


Aafke

 

Campagnenaam Omarm Olifanten

 

Toen Marjo Hoedemaker na zo’n 29 jaar een van “zijn” olifanten terug zag en haar riep, denderde ze over de vlakte om hem te begroeten. Het gezegde “een olifantengeheugen’ is dus écht ergens op gebaseerd.

In het geval van deze campagne gaat het erom dat wij de olifanten niet mogen vergeten. Niet alleen op dit moment, door actie voor ze te ondernemen, maar zeer zeker ook niet mogen vergeten in de toekomst. De olifant mag niet uitgestorven raken.

Om die reden moeten we praten over de spreekwoordelijke 'olifant in de kamer'. Het letterlijke en figuurlijke grote probleem dat helaas bestaat. Dat een groot percentage van de olifantjes onder de 8 jaar komt te overlijden aan het herpesvirus. Het probleem omarmen en samen in actie komen.

Door samen te strijden tegen het herpesvirus bij de Aziatische olifant.

Vandaar de campagnenaam en het logo; 

De campagne is ook te volgen op facebook op Omarm Olifanten.

 

 

 

Nieuwste actie(s) campagne Omarm Olifanten:

 

Olifantenmarkt in DierenPark Amersfoort

 

Gelukkig was de wereld weer zover dat het mogelijk was een actie te ondernemen voor de olifanten. Vlak voorbij het olifantenverblijf in DierenPark Amersfoort werd het weekend van 4 & 5 september 2021 een Olifantenmarkt georganiseerd. Meer dan 1000 olifantjes vonden een nieuw thuis en de donaties stroomden binnen.

De wens en hoop was groot dat het verhaal van de vrijwilligers en uitleg op de borden, de bezoekers zou stimuleren tot het doen van een donatie voor het onderzoek naar het herpesvirus bij olifanten. Elke stap telt, elke euro telt. 

Het zonnige weer, de prachtige kraam en de vrolijke, feestelijke kleding van de enthousiaste vrijwilligers droegen bij aan het verkrijgen van vele gulle donaties.

Tot grote vreugde en voorbij alle hoop en verwachtingen kon er na dat weekend een bedrag van 3302,91 euro bijgeschreven worden op de teller! 

Sindsdien ontvang ik geregeld berichten van geïnteresseerden en andere vrijwilligers wanneer er nogmaals een Olifantenmarkt zal plaatsvinden. Duizenden olifantjes vonden inmiddels hun weg naar DierenPark Amersfoort en naar de zolders van de verschillende vrijwilligers: we staan allemaal te trappelen tot deze nieuwe editie.

Houd deze campagnepagina en de Facebookpagina van Omarm Olifanten in de gaten voor de exacte data.

 

Beeldenverkoop exclusieve Zimbabwaanse kunst 

- Marjo Hoedemaker Elephant Foundation 

 

Bij de Japanse tuin in Dierenpark Amersfoort staan een aantal prachtige beelden, gemaakt door bekende Zimbabwaanse kunstenaars. Deze beelden zijn te koop! Van de opbrengst gaat 30% naar de stichting voor het behoud van de olifanten op Sri Lanka, via de Marjo Hoedemaker Elephant Foundation.   

Hopelijk duurt het niet meer lang voor het park weer mag openen en jij de beelden daar live kunt bezichtigen. Kijk nu vast op de website aan welk(e) beeld(en) jij jouw hart verliest en jezelf of een ander zult schenken!

Van elk verkocht beeld doneert Marjo Hoedemaker 100 euro aan mijn campagne Omarm Olifanten. Met aankoop van een (of meerdere!) van deze bijzondere kunstwerken maak je dus niet alleen jezelf enorm blij, maar steun je ook nog eens dubbelop de olifanten.

De twee beelden op de foto's hieronder hebben wij zelf met veel liefde geadopteerd. Zijn ze niet (oli)fantastisch?!

 

T-shirt ontwerpwedstrijd &  Stappenactie "Elke stap telt!" 

 

Wist jij dat: 

  • Jij ook mee kunt strijden voor de olifanten? Zodra het mogelijk is binnen de aangegeven Corona-maatregelen start de grote Stappenactie “Elke stap  telt!”. (Helaas zat de eerder aangekondigde start van "na de zomervakantie" er niet in. Wat in het vat zit, verzuurd niet. Zodra er meer nieuws is over de Stappenactie hou ik je vanzelfsprekend via deze campagnepagina en facebook op de hoogte!) Voor elke kilometer die jij loopt vraag je aan vrienden, familie, kennissen en mensen die je tegenkomt, of ze jou willen sponsoren. Hoe meer kilometers jij loopt, hoe meer geld jij ophaalt! Daarom ook de naam “Elke stap telt!”, want met jouw stappen help je de Aziatische olifanten. 
  • Je een speciaal pakket krijgt met uitleg en informatie als je deelneemt aan de Stappenactie? In dit pakket zit bijvoorbeeld een bijzonder T-shirt, waarin je goed herkenbaar bent als je loopt voor de olifanten, maar ook een Stappendagboek en Sponsorlijst. Wil jij, zodra het mogelijk is binnen de aangegeven Corona-maatregelen, deelnemen aan de Stappenactie? Stuur dan een mail naar omarmolifanten@gmail.com. Zet daarin ajb je naam, je leeftijd (als je jonger bent dan 18) en je emailadres. Dan neem ik contact met je op!
  • Mensen van alle leeftijden al gestart zijn met helpen? En dat deden ze door een ontwerp in te zenden voor een T-shirt voor de Stappenactie. Dank aan alle kunstenaars voor het inzenden van de prachtige ontwerpen! Ze zijn allemaal zo leuk geworden...! 🌈🐘🎨 Olifantenkenner Marjo, Inga & Pascaline van Vrienden Diergeneeskunde, Michelle & Alfred van Onori Fashion & Gifts en ik, van Omarm Olifanten, hebben 18 prachtige, eigenzinnige ontwerpen met olifanten mogen ontvangen voor op het T-shirt van de aankomende Stappenactie "Elke stap telt!". (Oli)Fantastisch! Een moeilijke keus volgde, want allen waren op hun eigen manier bijzonder en speciaal... Maar er bleek een overduidelijke winnaar uit de bus te komen! Bekijk het filmpje voor de onthulling van het winnende ontwerp...! 🎉 

 

 

  • Deze twee actie(s) voor olifantenliefhebbers voor alle leeftijden zijn?!
  • Nieuwtje: Job -de jongen die het ontwerp hieronder tekende- krijgt een speciale rol binnen de Stappenactie "Elke stap telt!". Over hem lees en zie je binnenkort dus meer op deze website en facebook...!
  • Klik HIER voor het ontwerpblad en om meer over de tekenwedstrijd en de Stappenactie "Elke stap telt!" te lezen.

 

Inzending van Job (12 jaar):  

 

En dit is Job (inmiddels 13 jaar), als VIP in het T-shirt van de Stappenactie

 

   

De campagne is ook te volgen op facebook op Omarm Olifanten.

 

 

Laat jóuw persoonlijke teller lopen

 

Naast jouw donatie en/of deelname aan een van de acties zou het geweldig zijn als jij meehelpt om de teller omhoog te krijgen. Dit kan door zelf in de buidel te tasten. Dit hoeft echter niet.

Dit kan ook door een ludieke actie (of meer dan 1) op te zetten en zo geld in te zamelen via familie, vrienden, kennissen, dorps- of stadgenoten. Volg daarbij deze zes stappen op weg naar een succesvolle actie!

Natuurlijk is het leuk als die actie iets met olifanten te maken heeft maar dat hoeft niet. Alles is mogelijk en elke euro die binnen komt is een stapje dichter naar een vaccin voor elke olifant onder de acht jaar. Zodat we geen olifantjes als Yunha (7 april 2020, Dierenpark Amersfoort) & Thabo (28 april 2021, Dierenpark Amersfoort) meer hoeven te verliezen aan dit dodelijke virus. 

 

Wat ga jij doen?

 

Ik daag je bij deze uit om te starten met brainstormen wat jíj zelf voor actie(s) kunt ondernemen. Olifantenzeepjes gieten. Een (online)musical opzetten. Koekjes bakken. Liedjes zingen bij een ouderencentrum. Spullen verkopen via Marktplaats en de opbrengst doneren. Sportieve challenge vanuit huis. Roep maar! Alles is mogelijk om een geldstroom te genereren.


Denk bij alle plannen wel goed na of het RIVM proof is. Want het is geweldig hard aan werk te gaan tegen het herpesvirus bij de olifanten maar we mogen daarbinnen het coronavirus bij mensen niet vergeten. Stay safe, en houd je aan de reglementen, ook tijdens je actie voor de olifanten! 

Hierbij wil ik, samen met Marjo, Inga en Pascaline, ook met je meedenken om dingen te organiseren en op poten te zetten. Zend gerust een mail naar omarmolifanten@gmail.com als we je bij kunnen staan in je actie.

 

Sluit je aan! 

 

Het is binnenkort mogelijk aan te sluiten bij acties die op deze projectpagina komen te staan. Dit kan bij sommige acties ook door mee te doen aan activiteiten waaraan sponsers gekoppeld zullen worden, zodat je medewerking wordt gevraagd maar geen daadwerkelijke financiële donatie.


Dit zijn acties die zowel door volwassenen als met en door kinderen kunnen worden gedaan. Hoe breder we dit gaan dragen (inter)nationaal, hoe sneller het mogelijk is het doel te bereiken. Zo heeft een ieder de kans íets te betekenen! 💞

 

De campagne is ook te volgen op facebook op Omarm Olifanten.