Update onderzoek naar geïmporteerde zwerfhonden

05 april 2019 11:33

Jaarlijks worden steeds meer zwerfhonden (inmiddels meer dan 12.600 honden per jaar) ingevoerd in Nederland, vaak vanuit gebieden in Zuid-Europa waar door vectoren (zoals teken en zandvliegen) overgedragen ziekten, zoals Leishmaniasis, Ehrlichiosis en hartworm, endemisch zijn. Deze zwerfhonden kunnen besmet zijn met deze chronisch slopende ziekten maar informatie omtrent deze ziekten, b.v. hoe vaak zij voorkomen bij geïmporteerde honden, ontbreekt. 

Het is belangrijk om te realiseren dat dit een gezondheidsrisico is voor de geïmporteerde honden zelf, maar ook in sommige gevallen voor contactdieren en de mens.

Dankzij de genereuze bijdragen van het K.F. Hein Fonds, Stichting Dierenziekenhuis Maria Naundorf van Gorkum, Stichting D.O.G, de Stichting Animales en het Universitair Laboratorium, kunnen de dierenarts-onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde nu aan de slag om de prevalentie van deze ziektes bij geïmporteerde zwerfhonden te onderzoeken. Het uiteindelijke doel is het oprichten van een ​​database met bloedmonsters voor toekomstig onderzoek naar (andere) infectieziekten bij zwerfhonden, en het opstellen van diagnostische richtlijnen en de onderbouwing van besluitvorming omtrent het importeren van (zwerf)honden.

Graag geven wij bij deze een update over de onderzoeksactiviteiten tot nu toe: 

In samenwerking met Stray Animal Foundation Platform zijn er stichtingen benaderd die zwerfhonden importeren uit gebieden waar Leishmania, Ehrlichia en heartworm voorkomen. Een aantal stichtingen hebben inmiddels toegezegd mee te werken, en dat is natuurlijk geweldig nieuws.

Het aantal honden dat een individuele stichting per jaar importeert varieert tussen de 40 tot wel 300 honden (in 2018). Het logistieke traject is uitgewerkt en de eerste groep honden is inmiddels ingestroomd. In het latere voorjaar is de verwachting dat de instroom stijgt. De betrokken stichtingen geven aan veel gebruik te maken van de hulp van toeristen die deze gebieden bezoeken en een hond op hun ticket laten meevliegen. 

De stichtingen die gebruik maken van transport per bus hebben vaak 3-4 transporten per jaar, die meestal niet in de winterperiode vallen.

De komende maanden zullen de dierenarts-onderzoekers steeds meer honden gaan onderzoeken, en materiaal gaan opslaan voor onderzoek in later stadium. 

Wordt vervolgd...