Dagje uit

 

Een zware tijd voor het hele gezin 

Op het moment dat een kind wordt opgenomen in het ziekenhuis, breekt een zware tijd aan voor het hele gezin. Voor het zieke kind dat een onduidelijke toekomst tegemoet gaat; voor de ouders die zowel de zorgen voor hun zieke kind hebben en tegelijkertijd ook tijd en aandacht willen geven aan hun gezond(e) kind(eren); en voor de gezonde broers en/of zussen, die vaak heel snel zelfredzaam moeten worden.

Een achtbaan van emoties voor alle betrokkenen, waarbij verdriet, schuldgevoelens en angst voor de toekomst voor de nodige stress zorgen bij alle betrokkenen.

Het Ronald McDonald Huis speelt een belangrijke rol om de stress van deze situatie enigszins te verlichten. Zij bieden een thuissituatie dicht bij het ziekenhuis, en zorgen ervoor dat een gezin in ieder geval een dagelijkse routine kan ontwikkelen.

Wel is het dagelijkse leven vooral erop ingericht dat de meeste tijd in het ziekenhuis bij het zieke kind wordt doorgebracht. Er blijft weinig tot geen tijd over voor andere activiteiten. Terwijl dit soort activiteiten juist zo belangrijk zijn, om ook de band tussen ouders en het gezonde kind, of de gezonde kinderen, sterk te houden.


Sterker nog, gezinnen willen vaak in de buurt van hun kind blijven. Zij willen geen grote afstanden moeten afleggen voor het geval dat zich een noodsituatie in het ziekenhuis voordoet waar zij op tijd bij moeten zijn.

 

Wat wij willen doen om te helpen

Het project “Dagje uit op de Tolakker” stelt zich dan ook ten doel om gasten van het Ronald McDonald Huis af en toe een moment van rust, ontspanning, plezier en ‘quality time’ met elkaar te bieden. Dit op een steenworp afstand van het ziekenhuis, zodat de zorg om niet op tijd bij het zieke kind te kunnen zijn geen extra zorg gaat opleveren.

Voor de gezonde kinderen is dit uitje een moment waarbij de aandacht van hun ouders even helemaal bij hen ligt, wat zowel de gemoedstoestand van de kinderen als van de ouders ten goede komt.

Via bakfietsen en gewone fietsen kunnen ouders met hun kinderen op een veilige route langs de mooie natuur van het Landgoed Oostbroek en de weilanden van de faculteit Diergeneeskunde richting De Tolakker fietsen. De afstand is ongeveer 1 km, dus goed te doen. Daarnaast is er altijd een auto beschikbaar om gezinnen, mocht het nodig zijn, met spoed terug te brengen naar het ziekenhuis.

 

De eerste pilot

Om dit concept in de praktijk te testen, werd op donderdag 28 februari 2019, tijdens de voorjaarsvakanties, de eerste pilot uitgerold.

Gezinnen, die in het Ronald McDonald Huis verbleven, brachten een bezoek aan de Tolakker. Het waren 7 ouders en 5 kinderen vanverschillende leeftijden. De bewoners werden om 13.00 uur opgehaald en met drie auto's van het departement Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren naar de Tolakker gebracht. De Plusmarkt, Smaragdplein Utrecht, sponsorde tasjes met allerlei lekkers voor onderweg.

Op de Tolakker aangekomen, werd iedereen voorzien van laarzen en overalls, waarbij voor de kinderen gezorgd was voor (gesponsorde) passende overalls en laarsjes (met veel dank aan Wim Lensing). Na het nuttigen van warme chocolademelk met speculaas werden de groepen opgesplitst, waarbij de ene groep de melkveestal en de varkens bezocht, de andere groep naar de schapen en lammeren ging. Na wisseling halverwege heeft de groep nog gekeken bij het melken. Om 15.00 uur werd iedereen weer naar het Ronald McDonald Huis gebracht. De waardering voor dit initiatief was erg groot. Agatha Kleis, Manager van het Ronald McDonald Huis schreef naar afloop: "De kinderen, ouders en opa en oma hebben ervan genoten. Op de terugweg en in het Huis kregen we hele leuke reacties. De ouders vonden het niet alleen leuk voor de kinderen maar vonden het ook een leuk uitje voor zichzelf. Een van de vaders vertelde dat hij gistermiddag voor het eerst na 11 dagen pas weer buiten de ziekenhuiskamer was geweest. Hij vond het heerlijk om iets leuks met zijn dochtertje te kunnen doen.”

 

Gezien het overduidelijke succes van deze pilot is de intentie om dit project op een structurele manier te integreren in de activiteiten van de Tolakker. De studentenvereniging de Veefokkers zullen een actieve rol gaan spelen in het organiseren en uitrollen van de activiteiten. 

Help je mee? Samen maken wij het verschil.