Blog: ‘Een werkdag van onderzoekster Tabitha Hoornweg in de strijd tegen EEHV!’

03 november 2020 10:40

De onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde werken iedere dag aan de ontwikkeling van een behandeling en vaccin tegen EEHV. In de laatste onderzoeksupdate vertellen ze waar het onderzoek nu staat.

Maar hoe gaat zo’n onderzoek eigenlijk in zijn werk? Onderzoekster Tabitha Hoornweg neemt ons mee tijdens een werkdag. Dit keer niet op de faculteit Diergeneeskunde, maar tussen de imposante dieren waar het allemaal om draait: de olifanten.

 

“Goedemorgen! Ik ben Tabitha Hoornweg en ik werk aan de faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht, waar ik onderzoek doe naar olifantenherpes. Oftewel EEHV. Ik neem jullie vandaag mee naar mijn werk.

 Zoals je kan zien ben ik vandaag niet op de faculteit maar ga ik naar Diergaarde Blijdorp.”

“In eerdere updates is al eens verteld dat EEHV een herpesvirus is waar jonge olifanten heel ziek van kunnen worden. Als dit gebeurt overleven ze het meestal niet. Recent hebben we in Utrecht een nieuwe antistof test ontwikkelt waarmee we hebben kunnen aantonen dat eigenlijk alle volwassen olifanten geïnfecteerd zijn met dit virus.

Dat betekent dus ook dat alle volwassen olifanten ooit een infectie hebben overleefd. Over waarom sommige jonge olifanten zo ziek worden van het virus en andere zonder problemen een infectie doormaken, hebben we wel ideeën, maar zeker weten doen we het op het moment nog niet.”

 

“Zoals voor alle herpesvirussen blijft EEHV waarschijnlijk slapend aanwezig in de olifant, nadat deze eenmaal geïnfecteerd is. Af en toe wordt het virus weer actief, dat noemen we reactivatie.

Voor volwassen olifanten is dit geen probleem, zij hebben hier eigenlijk geen last van. Maar op zo’n moment kunnen zij wel hun jonge kuddegenoten besmetten. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Daarom willen wij meer leren over dit proces; wanneer en hoe vaak dit gebeurt.”

“We zijn hier in het laboratorium van Diergaarde Blijdorp. We werken hier samen aan een project om EEHV reactivatie te onderzoeken. In Blijdorp worden regelmatig samples afgenomen bij de olifanten om hun gezondheid te kunnen bijhouden.

Deze samples zijn over de jaren heen bewaard en gebruiken wij nu voor ons onderzoek. Samen met Blijdorp hebben we een stagiaire aangenomen die deze samples gaat verwerken en testen op EEHV.”

“Testen op reactivatie doen we met de ‘PCR’ waarmee we direct het DNA van het virus kunnen aantonen. Daarnaast willen we dezelfde samples gaan testen met de nieuwe antistoftest.

Zo kunnen we kijken naar het virus zelf en de daaropvolgende antilichaam respons tegen het virus. Gezamenlijk hebben de Universiteit Utrecht en Diergaarde Blijdorp nu alle testen in huis om EEHV bij olifanten aan te kunnen tonen. Gezamenlijk kunnen we deze testen gebruiken om de kans op ernstige ziekte bij een EEHV infectie te voorspellen.”

“Maar hoe belangrijk ons onderzoek ook is, het leukste aan 
een dagje Blijdorp is dat je ook af en toe bij de olifanten kan gaan kijken.”

“Helaas kunnen we natuurlijk niet iedere dag bij de olifanten zijn maar werken we ook vaak op het lab, of thuis zoals nu. Op dit moment zijn we druk met het aanschrijven van fondsen om het laatste deel van het benodigde  onderzoeksgeld te verkrijgen.

Dit om te zorgen dat we ook de komende jaren ons bezig kunnen houden met het bestrijden van EEHV bij olifanten.”

“Mede namens alle olifanten wil ik alle olifantenliefhebbers, 
donateurs en partners, enorm bedanken voor de steun!”

 

 Meer weten over dit project of de olifanten steunen met jouw donatie? Lees hier meer over het project!